sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kesän satoa ja ruokaremonttia

Syksy alkaa saapua puutarhaan ja varmaan jo voisi siellä käydä hieman siivoamassa. Jotain sain talteenkin, vaikka oma viljelyni on vielä hyvin kokeellista ja pienimuotoista. Tärkeä pointti on kuitenkin se, että se on luomutuotantoa ilman myrkkyjä ja lisäaineita.

Minttu kasvoi hurjasti ja sitä sain vähän talvenkin varalle talteen. Kuivasin lehdet ja tuota kuivattua minttua olen jo käyttänyt mm. smoothien joukkoon. Antaa mukavan piristävän maun. Siitä saa myös hyvänmakuista teetä ja sopiihan minttu myös moniin ruokiin.

Myös tilliä tuli runsaasti ja sitä olen käytön ohella sekä pakastanut että kuivannut.


Yllättävän hyvin kasvoivat kaksi paprikantaintanikin, kiitos lämpimän kesän. Lopuksi nostin paprikat sisälle, jotta saivat kauniin punaisen värin. Kaikki on jo popsittu ja hyviä olivat.

Porkkanat kasvoivat mukavasti ja nekin on jo syöty ja hyvältä maistuivat nekin.

Ensi vuonna taas uudestaan ja hiukan viisaampana ja kokeneempana.


Mitähän näissä sitten on?

Toissapäivänä tein investoinnin ja ostin mehulingon ja tänään sen kokosin ja tein ensimmäiset kokeilut. Lääkepullossa on ihan itse puristettua porkkanamehua ja kannussa myös itsepuristettua appelsiinimehua, nam.
Todella hyvänmakuisia ja taatusti terveellistä.
Kaupasta olen joskus ostanut porkkanamehua, mutta en yhtään tykännyt mausta, mutta tässäpä on oikein hyvä pehmeä maku ja vitamiineja vaikka kuinka paljon. Tätä aion juoda päivittäin pienen annoksen. Niin, voisihan niitä porkkanoita rouskuttaa porkkanoinakin, mutta meikäläiseltä se ei onnistu, joten mehu on hyvä vaihtoehto ja aika helppokin.
Kaupan appelsiinimehutkin saavat jäädä tästä lähin sinne kaupan hyllyyn. Suurimmassa osassa ns. tuoremehuja on hurjat määrät lisäaineita ja vaikka mehu olisi ihan 100% täysmehua ilman lisäaineita, niin se on tehty tiivisteestä, joka saattaa olla lähes vuodenkin vanhaa. Ainoat aidot  vastapuristetut tuotteet löytyvät Brämhultsilta ja ne todella maistuvatkin aidoilta. Brämhults on Ruotsin Boråsissa sijaitseva tehdas, joka itse tuo appelsiininsa ja puristaa ne itse ja toimittaa kauppoihin nopealla aikataululla, joten mehu on aidosti tuoretta. Mutta sen voi tehdä itsekin. 
Lisää ruokaan liittyviä juttuja on tulossa.....

Kannu on muuten vanha Aino Aallon kannu ja on perintöä isoäidiltäni. Pullon löysin kirpparilta ja heti se pääsi tärkeään käyttöön.

Syksyisin terveisin

8 kommenttia:

 1. Olet investoinut mun pitkäaikaiseen haaveeseen. Mehulingolla saa taatusti aitoa ainetta. Nythän olis omppuaikakin parhaimmillaan. Sitä vois pakastaakkin:)))

  VastaaPoista
 2. Seija: tämä linko on parhaillaan Sokoksissa tarjouksena, OBH Nordica. Ja kyllä ompuistakin pitää tehdä mehua. Pakastaakin ajattelin, ettei konetta tarvitse ottaa niin usein esiin.

  VastaaPoista
 3. Ah,täällä on niin raikkaan ja terveellisen näköisiä kuvia.Nam! Minun paprikani eivät ehtineet kasvaa tarpeeksi.

  Hmm,kiitos minttuvinkistä :)

  VastaaPoista
 4. Olispa itselläkin kasvimaa!!Ihania terveys juttuja!:)
  Mun pitäis nimittäin tehdä elämäntaparemontti!!

  Mukavaa tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen tehnyt noita mehuja pitkin kesää. Tosin mehulinkoni on jo aika vanha ja vähän tuhlaavainen ; )
  Uusi onkin jo hankintalistalla...
  Mukavaa alkavaa viikkoa !

  VastaaPoista
 6. Meille kanssa tuli minttua reilusti, ja kyllä vaan oman maan sato maistuu parhaalle. :)

  VastaaPoista
 7. Wau! Upea sato tuli ja mahtavia juttuja oot tehnyt!

  VastaaPoista
 8. Heippa!

  Taidankin ensimäistä kertaa kommentoida blogissasi! Kaunis on blogisi:) Niin ihania kuvia että!!! Olenkin kauemmin jo seuraillut blogiasi..
  Tuo mehulinko on loistava! Ostin itsekin samanlaisen reipas kuukausi sitten ja sillä saa aivan ihanat kasvismehut ja hedelmä-marjamehut! Loistava keksintö! Myös minun pitkäaikainen haaveeni jonka myös toteutin --- jopa muksutkin tykkäs omista mehuista! Ja taatusti tuoretta ja taatusti vitamiinit tallella!!
  Mukavaa päivää ja mehulinko ahkeraan käyttöön!!!
  Anne

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...