lauantai 12. kesäkuuta 2010

Liikkuminen Pariisissa

Lentokentältä suuntasimme ensimmäiseksi taksiin, joka kiidättäisi meidät hotellille. No, eipä juuri voi puhua kiidättämisestä, kun matkaan kului ainakin tunti. Liikenne oli tukossa, vaikka neljä kaistaa oli yhteen suuntaan ja aikaa kului enemmänkin jonottamiseen. Taksi ei siis välttämättä ole lainkaan nopein tapa liikkua Pariisissa. Lentoasemalta pääsee junalla ja kai metrollakin ja ne ovat kyllä nopeampia, joskin matkalaukkujen raahaaminen niissä ei ole niin herkkua.
Taksihinnat ovat vähän halvempia kuin Suomessa. Onneksi taksin tavaratila oli suuri, koska kuski kuljetti siellä samalla yhtä ruusupensasta. Laukkumme siis pääsivät oikein viehättävään seuraan.

Tuossa taksimatkalla saattoi tehdä havaintoja muusta liikenteestä ja silmiinpistävää oli moottoripyörien runsas määrä ja erityisesti hurja ajotyyli, kun ne puikkelehtivat vauhdilla kaistojen välillä. Autot kyllä kiltisti antoivat tilaa, mutta en olisi kyytiin mennyt, huh! Olihan siellä nopeusrajoituksetkin, mutta niitä ei kai niin tarvitse noudattaa.

Tässähän näitä tuntui riittävän hotellimme ympäristössä.

Tälläista pyörää en ole ennen nähnytkään. Olisiko mahdollisesti vähän turvallisempi?

Auto siis ei ole kovinkaan kätevä keskustassakaan ja parkkipaikan löytäminen taitaa olla lottovoitto. Jos vielä paikan löytää, niin ei ole varmaa pääseekö siitä pois.

Vettä pitkin löytyy tällainen vaihtoehto. Aika leppoisaa menoa.

Pariisi haluaisi pyöräilykaupungiksi ja pyöräteiden määrää ollaan kovasti lisäämässä. Mihinkähän? Kadut ovat aika kapeita eikä taloja voi siirtää. Kaikkien käytössä olevia pyöriä on Pariisissa 20000. Viime vuonna ilkivallan ja varastelun vuoksi ne jouduttiin kaikki uusimaan. Ei ihan hyvältä vaikuta. En kyllä olisi uskaltanut polkupyörälläkään mennä tuonne liikenteen sekaan, mutta näkyihän siellä muutamia rohkeita.

Turistin kannalta ehdottomasti kulkuväline nro I on metro, jonka löytää, kun seuraa keltaisia M-kylttejä.

Pienen pähkäilyn jälkeen onnistuimme ostamaan liput automaatista, jossa ranskalaiseen tapaan oli vain ranskan kieltä. Kun sitten osasi painaa oikeaa painiketta, niin löytyi sieltä valikko, josta voi valita vaikka englannin tai saksan. Yksi matka maksoi 1,60 euroa ja sillä voi ajella niin kauan, kunnes palasi maan pinnalle takaisin. Turisteille myytiin esim. kolmen päivän lippua 20 eurolla, joten siitä voi laskea, kannattaako ostaa. Ei olisi kannattanut, mutta olihan se kätevää, ettei aina tarvinnut olla uutta lippua ostamassa. Niitä myytiin isommilla asemilla, joissa oli lipputiski, pienemmillä asemilla oli vain automaatit. Osa porukasta liikkui ilman lippua ja yksikin tyttö tuli perässäni aika näppärästi hame päällä kukkapuska kädessä hyppäämällä aitauksen yli, joka siis oli aika korkea. Sakkoa saa 50 euroa, jos jää kiinni. Facebookiin onkin perustettu kaveriryhmiä, jotka kulkevat pummilla, ja jos joku jää kiinni, niin maksetaan sakko yhteisestä kassasta. Keinot ovat monet.

Loppujen lopuksi metroasemilla oli aika helppo suunnata oikeaan paikkaan, vaikka käytäviä oli paljon. Kaikki oli hyvin viitoitettu ja nämä kyltit olivat hyvin selkeitä, kun niihin ensin vähän tutustui.

Voisi kuitenkin sanoa että metro on hyvä vaihtoehto turisteille, työmatkalaisille ja yksin kulkeville. Se  ei ole suunnattu liikuntaesteisille, lastenvaunuille eikä huonojalkaisille. Portaita on paljon ja portit ovat ahtaita ja vähän hankaliakin.

Isommilla metroasemilla oli oikein tunnelmaa. Nämä poijaat näin monena päivänä musisoimassa.

Aika paljon näkyi katukuvassa poliisiautoja, mutta tähän kyytiin ei ollut mitään hinkua.

Poliisit olivat lisäksi aika vikkeläjalkaisia, joten karkuun on vaikea päästä.

Mitäs tykkäisitte tästä kyydistä?
Aikas makee!!

Tulipa tästä pitkä juttu. Toivottavasti jaksoitte loppuun saakka.

9 kommenttia:

 1. Voila! Kävin kaikki Pariisin juttusi läpi - oli varmasti hieno reissu ja mukavat on tuliaisetkin

  VastaaPoista
 2. Minä melkein tykkään eniten kävellä Pariisissa, näkee paljon, ja herkkujen kalorit saavat kyytiä. Kiva postaus!

  VastaaPoista
 3. Alempana IHANA leipälaatikko! <3

  Hauskat nuo poliisit rullaluistimineen!! :))JA tuo limusiini on ihqu! <3

  Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
 4. Ihana matka!
  Mitä kautta tilasitten matkan? oliko seuramatka? Kiinnostaa kun olisi tarkoitus ensi keväänä Pariisin reissua tehdä.

  VastaaPoista
 5. Voi kuinka ihana olisi päästä joskus Pariisiin, se on niitä ainakin kerran elämässä käytäviä paikkoja..
  Blogissani on sinulle tunnustus, toivottavsti et ole saanut sitä jo joltakin :)vaikka haitanneeko toinenkaan kerta!

  VastaaPoista
 6. Eija: Hyvä, että jaksoit ;) Mukavaa mineilykesää. Ehkä taas syksyllä palaan kurssille.
  Elsa: Juu, kyllä ne omat jalat ovat kuitenkin paras kulkuväline, mutta pidemmille siirtymille kannattaa harkita metroa.
  Sarppa: Limusiinia olisi ollut kiva kokeilla.
  Liisa: Matka on ostettu ihan netistä SAS:n sivuilta ja sitä kautta on varattu hotellikin, siis omatoimimatka. Lentoyhtiöillä on usein lentotarjouksia isoihin kaupunkeihin, joten kannattaa seurailla.
  Sanna-Pauliina: Kyllä kannattaa käydä Pariisissa ainakin sen kerran. Lämmin kiitos tunnustuksesta!

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia blogillani vierailusta! Tuon vaaleanpunaisen limusiinin pitää kulkea koko ajan, ei löydy parkkipaikkaa. Tervetuloa blogeilleni toistenkin. Kommentoi kaikki lukijoiden jättämät viestit sinne. Olen käynyt Pariisissa kerran.

  VastaaPoista
 8. Voi mitä Pariisin juttuja, kiva kun laitoit näin paljon kuvia ja tarinoita. Kirppiskierros oli loistava, kiva kuulla että hinnat on pilvissä, niin ei tarvi haaveilla shoppailuretkestä :)

  VastaaPoista
 9. Hei! Olimme Pariisissa 2 viikkoa sitten ja oli ensimmäinen kertani Ranskassa ja täytyy kyllä sanoa, että oli ihana paikka.Kävelimme Champs Elyseellä ja poikkesimme siellä kahvilaan ja ostin leivoksen mikä oli pyöreä , matala ja siinä keskellä oli jotain vaaleeta juttua ja vadelmia päällä.Tietäiskö kukaan mikä leivos se oli? Se oli niin taivaallisen hyvää, että ajattelin jos joku tietäisi jos vaikka ohjetta löytyisi netistä.Harmi kun en kysynyt kyseisen laivoksen nimeä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...