sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Notre Dame

Kaksi kertaa aiemmin olen ollut tämän Pariisin Notre Damen katedraalin pihalla, mutta aikapulan vuoksi en ole päässyt sinne sisään. Pitkä turistijono kiemurtelee aina kirkon edessä ja nyt kolmannella kerralla uskaltauduimme kokeilemaan jonotusta. Ajateltiin, että katsotaan miten pitkälle pääsee esim. puolessa tunnissa. Yllätys olikin suuri, kun jono eteni niin ripeästi, että emme olleet siinä kuin ehkä vartin. Kappeliin ei ole sisäänpääsymaksua, mikä varmaan nopeuttaa liikennettä. Noihin torneihinkin pääsee erikseen, mutta se on sitten ihan eri jonotus ja voi kestää useita tunteja.

Katedraalin rakentaminen aloitettiin v. 1163 ja se kesti lähes 200 vuotta.


En lakkaa ihmettelemästä, miten tällainen komeus on joskus pystytty rakentamaan ja vielä sen aikuisilla menetelmillä. Kirkon ulkopuoli on koristeltu  upeilla patsailla, kohokuvilla ja lasimaalauksilla ja tietysti jatkuva restaurointi on käynnissä.

Sisällä kappelissa oli juuri messu käynnissä samalla, kun jatkuva turistijono kiemurteli ympäri kappelia. Turisteista huolimatta tunnelma oli mahtava. Katedraalin restauroinnin hyväksi kerättiin varoja sytyttämällä kynttilöitä. Oma kynttiläni palaa tuossa kuvassa ihan keskimmäisen kynttilän vieressä. Molemmin puolin kappelia on valtavat 13 metriä halkaisijaltaan olevat "ruusuikkunat", jotka tuovat valoa kappeliin, kuten myös nuo kauniit kattokruunut. Monenlaista aarretta oli taltioitu kirkkoon. Ihan viimeisessä kuvassa yritetään pienoismallin avulla kuvata kirkon rakennusvaiheita. Aika alkeelliselta näyttää, ei uskoisi lopputuloksesta.

Tällaista tänään :)

5 kommenttia:

 1. Hei Siirisofia :)

  Olipa mukava lukea juttusi Notre Damesta.
  Olen siellä itsekkin käynyt ja samat tuntemukset oli silloin...

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtavia kuvia. Kyllä tuolla olisi kiva käydä.

  VastaaPoista
 3. Hieno kertomus Notre Damesta.
  Olen käynyt siellä 10v sitten, eikä silloin tarvinnut jonottaa. Joka muuhun paikkaan kyllä sai.
  Lähdemme juhannuksen jälkeen Pariisiin pariksi viikoksi, mutta onneksi suuri osa "pakollisia" kohteita on jo tullut tutkittua.

  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia ja kokemus kuulostaa vieläkin upeammalta. Itse en ole koskaan Ranskassa käynyt,mutta jos joskus sinne eksyn, täytyy Notre Damessa vierailla.

  VastaaPoista
 5. Minusta hauskoja ja humoristisia on ylätasanteella ne pikkupirut. Mahtava ja harras Daami saa sitä kautta inhimillisemmän olemuksen.

  Hyvää kesän jatkoa ja mukavaa juhannusta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...